![](/media/lib/33/jak-czlowiek-ca49df24ec0e5659b68f5fa0bb1b7d57.jpg)
Śmieją się, by zacieśnić więź
3 marca 2011, 11:26U szympansów, podobnie jak u ludzi, poza śmiechem spontanicznym występuje śmiech reaktywny. Naśladowanie innych pojawia się w sytuacjach, kiedy coś niekoniecznie śmieszy, ale uśmiechanie się służy zacieśnianiu więzi grupowych.
![](/media/lib/186/n-strzykawka-bb43c7100b056135bb63e86535f0b183.jpg)
Szczepionka przeciwzawałowa?
18 czerwca 2014, 11:53Amerykańscy naukowcy przetestowali podawaną jednorazowo szczepionkę, która trwale zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, potencjalnie obniżając ryzyko zawału serca nawet o 90%.
![](/media/lib/237/n-borowki-amerykanskie-b8598f8e6b77b2b83418880e6330294c.jpg)
Borówki pomogą w zespole stresu pourazowego?
6 kwietnia 2016, 11:14Specjaliści mogą zaproponować chorym z zespołem stresu pourazowego (PTSD) ograniczony wachlarz terapii medycznych, jednak ostatnie badania na szczurach dają nadzieję, że uda się to zmienić za pomocą popularnego owocu - borówek amerykańskich. Zespół z Uniwersytetu Stanowego Luizjany zauważył bowiem, że wpływa on zarówno na czynniki genetyczne, jak i biochemiczne związane z PTSD.
![](/media/lib/101/n-marihuana-1289443e9eadfb7add69bc248d465fbb.jpg)
Jak młodzież reaguje na legalizację marihuany
9 stycznia 2018, 10:23Zalegalizowanie rekreacyjnej marihuany w stanie Oregon spowodowało wzrost jej spożycia. Specjaliści postanowili sprawdzić, czy po legalizacji więcej młodzieży zaczęło używać marihuany, czy też ci, którzy używali jej wcześniej, zaczęli jej więcej spożywać.
![](/media/lib/387/n-lch-23d4b08210d4fc5ed28a8fbfd4fb9358.jpg)
Choroba, na którą do dziś zapadają ludzie, występowała już u dinozaurów
12 lutego 2020, 11:45W kręgach ogonowych młodego roślinożernego dinozaura, który w kredzie żył na prerii na terenie dzisiejszej Alberty, wykryto ślady choroby do dziś występującej u ludzi: histiocytozy z komórek Langerhansa (LCH). To pierwszy raz, gdy LCH zidentyfikowano u jakiegoś dinozaura.
![](/media/lib/352/n-ai-862cc7e31628b680e0bc1050bf8960f3.jpg)
Unia Europejska chce regulować sztuczną inteligencję
28 kwietnia 2021, 12:46Unia Europejska pracuje nad regulacjami dotyczącymi użycia sztucznej inteligencji. Regulacje takie mają na celu stworzenie przejrzystych reguł wykorzystania AI i zwiększenie zaufania do najnowocześniejszych technologii.
![](/media/lib/577/n-labrador-72ca1d0bccee1391c681bc8afd1c3710.jpg)
Co czwarty labrador ma mutację, przez którą jest ciągle głodny i zużywa mniej energii
4 kwietnia 2024, 08:41Autorzy najnowszych badań zauważyli, że 25% labradorów retriverów jest nosicielami mutacji genetycznej, która powoduje, że ciągle odczuwają głód i spalają mniej kalorii. To zaś oznacza, że są szczególnie podatne na rozwój otyłości. Właściciele takich psów muszą szczególnie zwracać uwagę na ich dietę oraz na poziom ich aktywności fizycznej. Wspomniana mutacja występuje w genie POMC, który odgrywa krytyczną rolę w regulacji głodu i użycia energii.
![© Chris Campbell](/media/lib/22/1202922732_317187-ee2c9278749150a3cc61c5d00baf25b6.jpeg)
Depresja przez nadmiar światła?
22 października 2009, 01:25Choć fototerapia, czyli leczenie intensywnym światłem, jest jedną z najskuteczniejszych metod leczenia objawów depresji, okazuje się, że nadmierna ekspozycja na światło może wywołać efekt dokładnie odwrotny od zamierzonego. Przekonali się o tym naukowcy z Ohio State University.
![](/media/lib/88/n-sexting-e2ebba9e2d72b591bb584ea7192ecb0e.jpg)
Sexting - zjawisko rozdmuchane przez prasę
7 grudnia 2011, 11:01Media szeroko rozpisują się o zjawisku sextingu, które ma być bardzo rozpowszechnione wśród dzieci i młodzieży. Polega ono na wysyłaniu treści i obrazów o podtekście seksualnym. Rysowany przez dziennikarzy obraz może przerażać wielu rodziców. Dowiadujemy się bowiem, że sextingiem zajmuje się znaczący odsetek młodych ludzi.
![](/media/lib/220/n-brazowy-ryz-734f4d6e096a22c681692a3a4db2095e.jpg)
Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 10:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.